Finns låneförmedlare utan UC?

Ja, det finns en enda låneförmedlare som inte använder UC. Via Klara Lån går det att ansöka utan att ansökan registreras hos UC – men räntan är hög…

Klara Lån – Låneförmedlare av snabblån

De flesta låneförmedlare jämför och förmedlar privatlån på lånesummor mellan 10 000 kronor och 500 000 kronor. Det gäller exempelvis Advisa, Lendo och Sambla vilka jämför cirka 40 långivare var.

Klara Lån har däremot valt en annan inriktning och samarbetar med ett flertal långivare som erbjuder så kallade högkostnadskrediter samt lån utan UC. I korthet vänder de sig därmed till en kundgrupp som har svagare kreditvärdighet och svårigheter att teckna de billigare lånealternativen.

I en jämförelse presenteras även Klara Lån som bästa låneförmedlare inom sin kategori, vilket delvis kan bero på att de inte har någon konkurrens inom området.

Låna utan UC – till viss nivå

Klara Lån samarbetar med ett stort antal kreditgivare vilka erbjuder olika stora lånebelopp. De som erbjuder upp till 30 000 kronor tar inte UC utan använder sig av andra upplysningsföretag. De som erbjuder större belopp använder däremot UC.

En ansökan, via Klara Lån, på maximalt 29 000 kronor innebär alltså en jämförelse utan att upplysning kommer att registreras hos UC.

Krav

En jämförelse kan ske via Klara Lån om följande villkor är uppfyllda:

  • Ålder – Personen måste vara minst 18 år.
  • Årsinkomst – En deklarerad inkomst på minst 100 000 kronor
  • Betalningsanmärkningar – Flera samarbetande långivare accepterar betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo – Personen får inte ha skuldsaldo hos Kronofogden
  • Adress – Personen ska både vara skriven samt bo i Sverige

Baksidan är…

Att långivare erbjuder lån utan UC, trots betalningsanmärkningar samt till personer med låg inkomst kan tyckas generöst – men det kommer till ett högt pris.

Klara Lån skriver tydligt att dessa lån ”medför vissa nackdelar” att låna utan UC. Detta utifrån att dessa långivare generellt erbjuder betydligt högre ränta än övriga. Ett flertal av dessa erbjuder högkostnadskrediter vilket innebär en ränta på cirka 30 % och därtill ett flertal olika avgifter.

Så fungerar det

Klara Lån fungerar på samma sätt som låneförmedlare för privatlån.

  1. Ange uppgifter

På hemsidan anges önskemål om belopp och amorteringstid samt personuppgifter. Signering sker med Mobilt BankID.

  1. Långivare får informationen

Nu kommer ansökan att, digitalt, distribueras till de samarbetande långivarna. Eftersom det sker via automatiska system kommer låneförslag att presenteras direkt på hemsidan inom 20 sekunder.

  1. Lista och välj

En lista kommer nu presenteras på alla långivare som är villiga att bevilja lån. Därifrån är det sedan möjligt att klicka på respektive långivare och slutföra ansökan.