Vilken låneförmedlare är bäst?

I Sverige finns minst tio låneförmedlare som låter privatpersoner jämföra allt från snabblån och privatlån till bolån. Vilken är bäst? Det beror på vad låntagaren söker. En låneförmedlare som ofta ”ligger i topp” är däremot Lendo.

Att jämföra lån med hjälp av låneförmedlare är ett enkelt sätt att jämföra bankernas räntor och hitta lägsta ränteerbjudandet. Men med ett flertal olika låneförmedlare kan det vara svårt att veta vilken som ska väljas.

Vilken låneförmedlare är bäst?

I en av de största jämförelserna av låneförmedlare i Sverige anges att Lendo är bäst låneförmedlare. Detta primärt utifrån låneförmedlarens breda utbud:

  • 35 anslutna banker och kreditinstitut
  • Flera kreditinstitut som tillåter betalningsanmärkning
  • Lån med medlåntagare
  • Erbjuder samlingslån

Men allt beror på behov

I jämförelsen, som länkas till ovan, har flera olika punkter jämförts mot andra låneförmedlare varpå Lendo fick högsta betyget. Men det kan självklart skilja stort hos låntagarna vad som väger tyngst gällande denna tjänst. Exempelvis:

 • Vilket slags lån önskas?

Är det snabblån, privatlån eller bolån som önskas jämföras? Det avgör även vilken låneförmedlare som bör väljas. Lendo är störst på privatlån medan exempelvis snabblån kan jämföras via Klaralån och bolån via Mittbolån.

 • Har du god ekonomi?

I en stor jämförelse av låneförmedlare, från 2018, visas att det är stor skillnad på inriktning hos de banker som låneförmedlarna samarbetar med. Vid tillfället hade Lendo färre samarbetande banker än Advisa men fler så kallade ”lågräntebanker”. Med en god ekonomi var det alltså fördelaktigt att välja Lendo eftersom personer med god ekonomi ofta kan få de lägre räntenivåerna.

 • Kundservice och öppettider

De flesta som lånar pengar gör detta via datorn eller mobilen – utan någon kontakt med kundtjänst. För vissa är det däremot mycket viktigt att kunna prata med kundtjänst både under ansökningsprocessen och i efterhand. I detta fall kan det alltså vara viktigt att välja en låneförmedlare med generösa öppettider.

 • Har du betalningsanmärkning?

Har du betalningsanmärkningar är det viktigt att låneförmedlare jämför ett flertal kreditinstitut som accepterar anmärkningar. En del låneförmedlare tar inte ens emot ansökningar från personer med betalningsanmärkningar.

 • (Trygghetsförsäkring)

Det är troligtvis få som väljer låneförmedlare utifrån om de erbjuder Trygghetsförsäkring eller inte. Men för vissa är det en trygghet att kunna teckna detta extra försäkringsskydd. Trygghetsförsäkring ger en förutbestämd ersättning om försäkringstagaren blir arbetslös eller sjukskriven under en längre period. Genom att ha denna försäkring ges en trygghet att vardagliga utgifter (som exempelvis lånekostnaden) kan betalas även vid de tillfällen i livet då inkomsten kraftigt minskas.