Advisa – Fördelar och nackdelar

Även om det inte skiljer speciellt mycket mellan olika låneförmedlare i Sverige så finns detaljer som skiljer dem åt. Advisa är en av de aktörer som på flera punkter är lite bättre än dess konkurrenter.

Låna 5000 kr upp till 600 000 kr

En av Advisas styrkor är att låneförmedlaren har ett mycket stort spann på lånebelopp. Den lägsta summa som går att få lånejämförelse på är 5000 kr. Det kan ställas mot många av dess konkurrenter där gränsen är 10 000 kr.

Som mest går det att jämföra lån på beloppet 600 000 kr. Även här sticker de ut genom att erbjuda jämförelse på 100 000 kr mer än många av andra låneförmedlare. De flesta har nämligen gränsen på 500 000 kr.

Nu tecknar visserligen de allra flesta privatlån på en summa mellan 10 000 kr och 500 000 kr (som de flesta låneförmedlare erbjuder) men företagets breda spann är trots allt något som gör att de får ett litet extra plus på denna punkt.

Advisa – Fördelar och nackdelar

Vad erbjuder de för ränta?

År 2017 fick Advisa (och flera andra låneförmedlare) kritik för att de inte presenterade räntenivåerna tydligt nog. Det har blivit bättre – men inte perfekt. Det är nämligen lite krångligt att hitta vilka räntenivåer man kan förvänta sig som låntagare. När man har letat lite på sidan så hittas information om att räntan som erbjuds är 2,95%-29,04%.

Det är synd att det är så svårt att  hitta räntenivåerna då det är klart fördelaktig nivå. Nu är det säkerligen ytterst få som får ränta under 3% men att det iallafall finns tillgängligt är en fördel.

Kom ihåg att det inte är Advisa som ger lån eller sätter räntenivån. Det är de samarbetande bankerna som ger låneförslag när en lånejämförelse sker via Advisa. Bankerna ser på din nuvarande ekonomiska situation samt de uppgifter som framkommer på en kreditupplysning. Utifrån det avgör de ditt kreditbetyg som därefter ligger till grund för räntenivån som erbjuds.

Bra ränta men otydligt presenterat sammanfattar denna punkt.

Amorteringstid

Amorteringstid som erbjuds är 1-15 år. Det är vanligt hos låneförmedlare även om en del har 2-12 eller 2-15 år. Det finns iallafall ingen som erbjuder bättre spann på valbar amorteringstid än Advisa. Däremot finns ett par som erbjuder liknande valbarhet.

Även om man exempelvis väljer amorteringstid på 5 år så får man alltid betala av lånet tidigare. Detta kan ske utan att det kostar något extra. Denna möjlighet är däremot inte unik för Advisa utan gäller för samtliga låneförmedlare.

Samarbetar med banker

Det finns ett flertal låneförmedlare som jämför kring 20 banker men bara ett fåtal som jämför över 25 banker. Advisa jämför 28 st vilket därmed är bland de bästa. Bland dessa finns storbanker så som SEB likväl som små och nischade banker som exempelvis Forex Bank. Här finns även banker som tillåter betalningsanmärkningar samt kreditkonton (ex. Credway).

Överlag får Advisa mycket gott betyg. Det enda som drar ner det är att de inte presenterar räntesatserna tydligt nog.