Så lånar du via låneförmedlare

Den största fördelen med att låna pengar via en låneförmedlare är att en jämförelse av ett stort antal banker går blixtsnabbt. I och med att det ofta är 15-20 banker som får svara på låneansökan hittar man lättare en konkurrenskraftig ränta. Här följer en kortare beskrivning kring hur det går till att använda tjänsten.

Välj etablerad låneförmedlare

  • Välj etablerad låneförmedlare

Det finns ett stort utbud av låneförmedlare i Sverige. Håll dig till de stora och kända varumärkena så som exempelvis Lendo eller Advisa. Orsaken är att det skiljer stort mellan de stora och inarbetade företagen och de som är nya på marknaden. Inte minst gällande hur många banker de samarbetar med och hur smidigt processen är.

  • Fyll i ansökan

På låneförmedlarens hemsida gör du en ansök om lån. Du väljer lånebelopp, hur länge du vill amortera lånet och fyller i personuppgifter. Det tar inte mer än tre minuter. När du gjort klart skickas ansökan iväg till låneförmedlaren. Oftast får du en bekräftelse på mail och/eller sms att ansökan är gjord och att du snart kommer att få olika låneförslag.

  • Kreditupplysning

Låneförmedlaren tar i detta skede en kreditupplysning på dig som låntagare. Även om vissa banker gör en omfrågandekopia så räknas detta inte som nya kreditupplysningar. Så även om många banker får ansökan, och vissa gör omfrågandekopia, så har du enbart fått en kreditupplysning på dig.

Då allt är automatiserat tar det inte många sekunder för låneförmedlaren att göra denna ansöka och sedan förmedla ut uppgifterna till de olika bankerna.

  • Löpande låneförslag

Vanligtvis presenteras låneförslagen löpande. När en bank har svarat på låneansökan kommer detta alltså direkt presenteras via sms/mail och via inloggat läge på låneförmedlarens hemsida. Det brukar även framgå att ”alla banker har ännu inte svarat” eller att ”jämförelsen är komplett”. Även om det dyker upp ett bra låneförslag i början så finns alltså en fördel att vänta in till hela jämförelsen är klar innan man tecknar ett lån.

Löpande låneförslag

  • Kontakt med låneexpert

På denna punkt skiljer sig låneförmedlarna något åt. En del har som rutin att alltid ringa upp de som gör lånejämförelse över nätet. De frågar om man behöver någon hjälp, visar vilket lånealternativ som är billigast och kan svara på frågor kring lånet.

Om du exempelvis tycker att månadsbeloppet att betala blev för högt går det att ändra på ansökan och därmed välja längre amorteringstid. Detta kan göras direkt via telefon varpå nytt låneförslag snabbt presenteras.

  • Lånet tecknas – eller tecknas inte

En klar fördel med tjänsten är att ett lån aldrig behöver tecknas. Tjänsten är gratis och man får en jämförelse som visar var lägsta räntan hittas (bland de företag som jämförs) men krav på att teckna lån finns inte.

Visar jämförelsen däremot ett lån som passar dina ekonomiska behov kan detta tecknas direkt via hemsidan eller eventuell app. Signeringen sker generellt med BankID även om vissa långivare fortfarande kräver att lånevillkoret ska skickas hem till folkbokföringsadressen varpå underskrift sker och avtalet returneras.

Man kan sedan räkna med att pengarna finns på kontot inom 2-3 bankdagar, något beroende på vilken bank man har.

Frågor och Svar

Får man låna till vad som helst via lånförmedlare?

Ja, i de flesta fall behöver syfte anges. Det kan exempelvis vara renovering, omstartslån eller bil. Men det går alltid att ange “övrigt”. Angivet syfte kommer inte att påverka möjligheten att få ansökan beviljad då det enbart samlas in för statistik. En allmän rekommendation är att inte låna till lyxkonsumtion och liknande.

Hur många kreditupplysningar kommer att tas?

Det genomförs en kreditupplysning. Vissa banker tar en upplysningskopia men dessa räknas alltså inte som en kreditupplysning och påverkar inte din kreditvärdighet.

Kan jag ha betalningsanmärkning?

Ja, det finns flera lånförmedlare som samarbetar med banker som accepterar betalningsanmärkning hos låntagarna.

Vilken ränta får jag via lånförmedlare?

Räntan är individuell och sätts efter att en ansökan skickats in. Det är din kreditvärdighet som avgör nivån.