Varför lånförmedlare?

För några år sedan var det få som visste vad en låneförmedlare var för något. Men med fler aktörer, mer marknadsföring och tydligare fördelar har allt fler fått upp ögonen för att låna pengar denna väg.

Det handlar kort om att låta ett företag ta fram låneförslag från en mängd olika banker så att man själv sedan lugnt kan jämföra de olika förslagen och hitta bästa alternativet. Framförallt finns det två mycket tydliga fördelar att gå denna väg istället för att jämföra flera olika aktörer på egen hand.

Enkelt med lånförmedlare

Enkelt…

Det kan visserligen uppfattas som att Lendo jämför ”alla tillgängliga lån i Sverige” men så är inte fallet. De jämför de lån som de har tillgång till genom samarbete med olika kreditbolag och banker. Sammanlagt jämför Lendo lånevillkor hos ca 20 olika aktörer.

Att genomföra en ansökan till en lånförmedlare är gratis och tar maximalt fem minuter. Sedan genomför de jämförelsen som presenteras inom 24 timmar.

Detta kan ställas mot alternativet att kontakta flera olika banker och ställa deras villkor mot varandra. Hur lång tid skulle det ta att skriva 20 låneansökningar? Betydligt längre tid än fem minuter.

För jämföra bör man – och då inte bara ränta.

Stora skillnader

Det är tydligt att skillnaderna är stora mellan de kreditgivare som erbjuder privatlån i Sverige. Detta inte bara gällande ränta utan på ett flertal olika punkter. På Coop Bank går det att teckna privatlån hos Coop.

De erbjuder privatlån där man kan låna 15.000 – 350.000kr. Detta till en ränta på 3,8% – 15,20%. Alla som är COOP-medlemmar får ofta 1% i ränterabatt. Istället för 4,5% i ränta ges alltså 3,5%. Utöver det ingår 3 månaders låneskydd. Återbetalningen ska då ske på 2 – 12 år. Det går att ha medsökande men det är inte något krav.

Ett annat kreditbolag på den svenska marknaden är Ikano. På Ikanobank kan deras privatlån tecknas. Lägsta belopp är här 10.000kr och i likhet med COOP kan man maximalt låna 350.000kr. Räntan är 3,5%-11,95%. Däremot erbjuder de även ett billån där räntan är exakt 4,95% – detta för alla låntagare.

Som visas ovan är det skillnad i ränta mellan bolagen. Men det är även en hel del andra saker som skiljer dem åt. Att sätta sig in i varje kreditbolags olika avtal tar tid. Då är det enklare att få det kortfattat presenterat av en låneförmedlare.

Exemplen ovan är tagna från sista kvartalet 2016, ändringar sker säkerligen med tiden!

Med färre kreditupplysningar

…och färre kreditupplysningar

Den andra fördelen med att gå via låneförmedlare handlar om antalet kreditupplysningar som tas på personen som genomför låneansökan. Även om 15-20 banker jämförs via låneförmedlaren så kommer enbart en upplysning att genomföras.

Den person som bestämmer sig för att genomföra ansökningar till lika många banker på egen hand kommer få lika många kreditupplysningar tagna på sig som banker som kontaktas. Detta eftersom varje bank genomför en varsin upplysning.

Varför ska man hålla nere antalet kreditupplysningar?

Det är viktigt att hålla nere antalet kreditupplysningar eftersom detta i vissa fall kan vara en faktor som bankerna tittar på när de ska avgöra om lånet ska beviljas eller inte. Med många upplysningar kan alltså chansen minska att få lånet beviljat.

…men ändå samma villkor

Den som går via en låneförmedlare och ansöker om privatlån kommer få exakt samma villkor från bankerna som om man kontaktat dem själv. Det finns alltså inte någon direkt fördel eller nackdel att gå den ena eller andra vägen om man enbart tittar på villkoren.

Men hur tjänar bankerna pengar?

Denna tjänst är gratis för konsumenterna att använda sig av. Men inte gratis för bankerna att vara med i. Ett upplägg kan exempelvis vara att de betalar en viss summa för varje lån som förmedlas via låneförmedlaren. Det gör att låneförmedlaren vill skapa en så smidig och enkel tjänst som möjligt för att öka antalet beviljade lån. Något som gynnar alla parter.